Školení učitelů v POKOS 19.10.2016

spolecne_foto_upr.jpg
  • 20.10.2016
  • Rudolf Veverka

Dne 19. října 2016 bylo na Krajském vojenském velitelství v Jihlavě (KVV) provedeno další školení učitelů základních škol Kraje Vysočina v Přípravě občanů k obraně státu v cyklu vzdělávání pedagogických pracovníků.

Na výzvu ředitele plukovníka Ing. Jana Ňachaje se přihlásilo celkem dvacetšest pedagogů (15 žen a 11 mužů) z celého kraje. Probíraná předepsaná tématika byla v průběhu školení oživena o zajímavé vystoupení prap. Martina Skoumala, který velmi zajímavě vysvětlil úkoly plněné jednotkou Hradní stráže a Posádkovým velitelstvím Praha. Jeho vystoupení bylo zaměřeno hlavně na udržování vojenských tradic, úctu k válečným veteránům, organizování pietních a smutečních aktů a celkové slavnostní reprezentaci Armády ČR na veřejnosti.  V průběhu školení i na jeho závěr byl dán prostor pro diskusi. Posluchače hlavně zajímaly otázky týkající se dobrovolných cvičení, udržování vojenských tradic, možností služby v AČR a řešení problémů obrany civilní veřejnosti.

V průběhu školení projevil jeden pan učitel zájem o vstup do řad aktivní zálohy. Odpovědný pracovník KVV mu poskytl veškeré základní informace a bylo zahájeno přijímací řízení.

Účastníci školení měli dále možnost shlédnout výstavu o Armádě ČR – na téma Mali, která je instalována ve vstupní hale Krajského vojenského velitelství Jihlava.

V závěru školení plukovník Ňachaj předal učitelům Osvědčení Ministerstva obrany o absolvování programu dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Text a foto: s.z. Libuše Pavlíčková KVV Jihlava